24 Şubat 2012 Cuma

Araştırma Yöntem ve Teknikleri - Tez İncelemesi

Hazırlayan: Göksel GÖKMEN



                                                            
T.C.
TÜRKİYE VE ORTADOĞU
AMME İDARESİ ENSTİTÜSÜ




KAMU YÖNETİMİ
YÜKSEK LİSANS PROGRAMI



ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ


TEZ İNCELEME ÖDEVİ








GÖKSEL GÖKMEN



ANKARA-2011






TEZE AİT BİLGİLER

ÜNİVERSİTE                 : DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ
ENSTİTÜ                                    : SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
ANABİLİM DALI          : İŞLETME ANABİLM DALI
   ADI                          :MUHASEBE MESLEK MENSUBU KADINLARIN    CİNSİYETE DAYALI AYRIMCILIK NEDENİ İLE YAŞADIĞI MESLEKİ SORUNLAR VE İSTANBUL İLİ SAHA ARAŞTIRMASI
YAZAN                                        : Neriman YALÇIN
DANIŞMAN                                : Yrd. Doç. Dr. Ahmet AĞCA
TARİH                                                     : Kütahya, 2008













TEZİN BÖLÜMLERİ:

1- 1. Bölüm : Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık başlıklı olup 48 sayfadır.
2- 2. Bölüm : Çalışma Yaşamında Kadının Tarih Boyunca Yeri Başlıklı olup 26 sayfadır.
3- 3. Bölüm: Türkiye’de Muhasebe Mesleği ve Kadının Yeri başlıklı olup 26 sayfadır.
4- 4. Bölüm : Muhasebe Meslek Mensubu Kadınların Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık Nedeni İle Yaşadığı Mesleki Sorunlar ve İstanbul İli Saha Araştırması başlıklı olup 31 sayfadır.
5- KAYNAKÇA ve EK 13 sayfa olup tez toplam 144 sayfadır.

 

PROBLEM CÜMLESİ

       Çalışma yaşamında kadınlara karşı ayrımcılık vardır varsayımıyla, çalışmanın ana hipotezi “Muhasebe meslek mensubu kadınların cinsiyete dayalı ayrımcılık nedeniyle mesleki sorunları vardır.” şeklinde oluşturulmuştur.

ARAŞTIRMANIN AMACI

        Kamuoyu işletmeler ve mesleğin erkek mensuplarınca erkek mesleği olarak görülen muhasebe mesleği cinsiyete dayalı ayrımcılığın yoğun olarak görüldüğü mesleklerden birisidir. Mesleklerin kadın erkek mesleği olarak sınıflandırıldığı literatürde görülmektedir.
       Muhasebe mesleğinde kadına karşı cinsiyete dayalı ayrımcılığın varlığını tespit etmek ve hangi alanlarda yoğunlaştığını tespit etmek çalışmanın amacını oluşturmaktadır.


ARAŞTIRMANIN ÖNEMİ

          Muhasebe mesleği işletmelerin en çok etkileşimde bulundukları mesleklerden biridir. Söz konusu mesleği icra eden kişilerin profili, kadınların  meslekteki yeri önem arz etmektedir.
        Günümüzün önemli konu başlıklarından biri olan ayrımcılık spesifik olarak kadına karşı cinsiyete dayalı ayrımcılık kadınların sosyal yaşantısında olduğu kadar iş yaşantısında da kendisini göstermektedir.
       Kadınların iş yaşamında genel olarak yaşadıkları sorunları bir çok çalışmada görmek mümkündür ancak kadın muhasebecileri ele alan bir çalışmaya literatürde rastlanmamıştır. Bu nedenle çalışma kadın muhasebecilerin hiç ele alınmamış bir yönüyle önem arz etmektedir.

SINIRLILIKLAR

   Muhasebe meslek mensubu kadınların cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılık nedeniyle yaşadıkları sorunları tespit etmeye yönelik bu çalışma; İstanbul İlinde faaliyet gösteren kadın muhasebe meslek mensuplarını kapsamaktadır. Ancak meslek mensuplarından YMM’ler çalışmaya müşteri potansiyellerinin toplumun üst kesiminden olması, hem de tecrübe, eğitim, çevre, ailevi faktörler nedeniyle öne sürülen sorunlara karşılaşma ihtimallerin çok az oluşudur. Bu nedenle çalışmanın ana kütlesini İstanbul’un ilçelerinde faaliyet gösteren SM ve SMMM’ler örneklemi ise ana kütle içerisinden kendilerine tesadüfi olarak büro tabelaları tespit edilmek suretiyle ulaşılabilen ve görüşmeyi kabul eden kadın SM ve SMMM’lerdir.
  Sonuç olarak ankete İstanbul ilçelerinde faaliyet gösteren 100 SM ve SMMM kadın katılmıştır.





SAYILTILAR

  “Çalışma yaşamında kadınlara karşı cinsiyete dayalı ayrımcılık vardır.” varsayımında bulunulmuştur.

ARAŞTIRMANIN HİPOTEZİ:

     ANA HİPOTEZ: Muhasebe meslek mensubu kadınların cinsiyete dayalı ayrımcılık nedeniyle mesleki sorunları vardır.”
     Ana hipotezi desteklemek üzere oluşturulan yardımcı hipotezler ise aşağıda sıralanmıştır.
H1: Muhasebe meslek mensubu kadınların meslek unvanı ile muhasebe meslek mensubu kadınlar cinsiyetleri nedeni ile müşteri bulmada zorlanırlar varsayımı arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki vardır.
H2: Muhasebe meslek mensubu kadınların meslek unvanı ile çalışma yaşamında kadına karşı cinsiyete dayalı ayrımcılık vardır varsayımı arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki vardır.
H3: Muhasebe meslek mensubu kadınların meslek unvanı ile kadın muhasebe meslek mensupları erkek meslektaşlarıyla rekabet etmede zorlanırlar varsayımı arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki vardır.
H4: Muhasebe meslek mensubu kadınların meslek unvanı ile muhasebe mesleği erkek mesleği olarak algılanmaktadır varsayımı arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki vardır.
H5: Muhasebe meslek mensubu kadınların eğitim durumu ile kadının çalışması uygun değildir varsayımı arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki vardır.
H6: Muhasebe meslek mensubu kadınların eğitim durumu ile kadın çalışan erkek meslektaşlarının ikamesidir varsayımı arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki vardır.
H7: Muhasebe meslek mensubu kadınların medeni durumları ile muhasebe mesleğinde diğer mesleklere oranla cinsel istismara maruz kalma ihtimali daha fazladır varsayımı arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki vardır.
H8: Muhasebe meslek mensubu kadınların medeni durumları ile muhasebe meslek mensubu kadınlar erkek meslektaşlarına oranla daha fazla stres altındadır varsayımı arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki vardır.
H9: Muhasebe meslek mensubu kadınların medeni durumları  ile mesleğin yoğunluğu ailevi problemler doğurur varsayımı arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki vardır.
H10: Muhasebe meslek mensubu kadınların mesleki deneyimleri ile kadın muhasebe meslek memurları mesleği icra ederken ayrımcılık içeren durumla karşılaşırlar varsayımı arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki vardır.
EVRENİ –ÖRNEKLEMİ :
İstanbul İlinde 1470 SM ve 3922 SMMM olmak üzere 5392 kadın meslek mensubu faaliyette bulunmakta olup, bunlar ana kütleyi oluşturmaktadır.
Örneklemi ise ana kütle içinde kendilerine ulaşılabilen ve görüşmeyi kabul eden kadın muhasebe meslek mensupları oluşturmakta olup, bağlı bulundukları odadan iletişim bilgisi verilmeyişi ve muhasebe mesleğinde reklam yasağı olması nedeniyle kendilerine ulaşım zor olmakta, ankete tesadüfi olarak büro tabelalarından tespit edilen 100  kadın muhasebe meslek mensubu ankete katılmıştır.
ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ:
Araştırmanın konusunu kapsayan literatür taramasının ardından, çalışmanın uygulama safhası için anket yöntemi seçilmiştir. Anket sorularının hazırlanması sırasında 18 kadın meslek mensubu ile telefonla ve yüz yüze görüşülmüştür. Bu görüşmelerden elde edilen soru başlıkları literatür bilgileri ile zenginleştirilerek 18 ana başlık ve toplamda 50 soru hazırlanmıştır. Anket yöntemi ile elde edilen verilere güvenilirlik, yüzde (%)  ve ki-kare analizleri uygulanmıştır.
ARAŞTIRMA VERİLERİNİN GÜVENİLİRLİLİĞİ:
Araştırmada kullanılan ölçeğe güvenilirlik analizi uygulanmış, cronbach alfa değeri 0.76 bulunmuş ve ölçeğin çok yüksek olmasa da oldukça güvenilir olduğunu göstermektedir.
Verilerin analizi için Beşli Likert ölçeği kullanılmış SPSS 16.0 programı yardımıyla cevaplar çözümlenmiştir.

BULGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:
-          H1,  H2,  H5,  H6,  H7, H8, H9 kabul edilmiştir.
-          H3, H4, H10 reddedilmiştir.
-          Araştırmanın sonucunda yapılan literatür taramaları, muhasebe meslek mensupları ve muhasebe meslek mensupları ve muhasebe öğretim elamanları ile yapılan görüşmeler ve son olarak anket çalışmasının sonucunda bulunan tüm bulgular tez çalışmasının ana hipotezini desteklemiş ve hipotez ispatlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ORMANCILIKTA LİYAKAT

  Bu yazı, Orman ve Av Dergisinin 2021 yılı 5. sayısında yayımlanmıştır; kaynak gösterilerek yararlanılabilir. Benlik saygısı, bireyin kendi...